Nový Zéland
Nový Zéland není jen ostrovem Maorů a domovem nespočetných stád ovcí, je také - možná poněkud překvapivě - zemí produkující víno vysoké kvality. Souostroví Nový Zéland leží v jižním Pacifiku a právě blízkost oceánu má vliv na místní klima.
Vybraná vína z této země
Podnebí je chladnější, roční období se liší od severní polokoule. Vlhkosti je na Novém Zélandu mnohem více, proto se většina vinic nachází v údolích s přirozeným prouděním větru, který dokáže hrozny na révě osušit. Půda je sopečného charakteru, obsahuje štěrk, křídu a pískovec. Z více než 30 tisících hektarů vinic se ročně vyprodukuje přes milion hektolitrů vína. Mezi nejpěstovanější odrůdu na Novém Zélandu patří jednoznačne Sauvignon, zabírá více než polovinu celkové rozlohy. Najdeme zde však i další evropské odrůdy Chardonnay, Riesling, Pinot noir a v posledních letech se zde čím dál více prosazuje Grüner Veltiner. Vinařských podniků je v současné době již přes 500. V posledních pěti letech dramaticky stoupl export i do dalších zemí – zejména do USA, Austrálie a Japonska.
Nový Zéland se dělí na 10 základních vinařských oblastí:
Severní ostrov - Northland, Auckland, Waikato/Bay of Plenty, Gisborne, Hawke's Bay, Wairarapa
Hawke´s Bay - nejstarší vinařská oblast země a zároveň centrum novozélandské produkce červených vín. S celkovou rozlohou 4 800 hektarů patří Hawke’s Bay druhé místo za Marlborough. Najdeme tu hned několik podniků, které pamatují počátky výsadby vinic. Nejstarší je Mission Estate Winery z roku 1851. Oblast je známá pro zdejší tradiční maorské slavnosti.
Klima je tu teplé a poměrně suché, přesto mají konkrétní podoblasti různý charakter podnebí. Na suchých a teplých polohách dominuje Cabernet Sauvignon s Merlotem a stále více se prosazuje i Syrah. Na opačné straně klimatického spektra bychom našli jak Pinot Noir, tak celou škálu bílých odrůd, od majoritního Chardonnay až po Riesling nebo Sauvignon. Modré i bílé odrůdy jsou v Hawke’s Bay zastoupeny zhruba stejným podílem.
Jižní ostrov - Nelson, Marlborough, Canterbury/Wairapa, Central Otag
Marlborough - Marlborough v minulosti bývala oblastí spíše farmářskou, zaměřenou na chov skotu, ovcí a na těžbu dřeva. První réva zde byla vysázena až roku 1973 kolem města Blenheim. Dnes je tento kraj s 26 000 hektary největším vinařským regionem na Novém Zélandu a se dvěma a čtvrt miliony hektolitrů ročně vyrábí 75 % veškeré novozélandské produkce. Více informací najdete zde.