Tenuta di Sesta
V obci zvané Montalcino na jihu Toskánska se nachází vinařství Tenuta di Sesta. Název Sesta - italsky šestý - pochází z římského označení místa, kde podél staré etruské cesty stával farní kostel Panny Marie Sexty, o čemž svědčí I archeologické nálezy.
Vybraná vína z tohoto vinařství
Tradice rodinného vinařství sahá až do 15. století. V roce 1966 vyrobil Giuseppe Ciacci, otec současného majitele, první lahve Brunello di Montalcino. V této době bylo na území Montalcina pouze 12 vinařství, a proto je Tenuta di Sesta zároveň uznávaná jako jedna z historických usedlostí v této oblasti. Od roku 1995 firmu řídí Giovanni Ciacci, ke kterému se připojily jeho děti Andrea a Francesca, které se starají především o obchod a marketing společnosti. Vinařství se rozkládá na více jak 200 hektarech, z čehož 30 hektarů tvoří vinice, 45 hektarů olivové sady a 55 hektarů zaujímá produkce obilí. Půdu v oblasti Montalcino tvoří kombinace skály, vápence, hlíny a jílu s podílem železa. Je považována za jednu z nejlepších pro pěstování hroznů, ze kterých se vyrábí slavné Brunello di Montalcino. Vinice se dělí na Duelecci Est a Duelecci Ovest. Ty jsou chráněny před chladným severním větrem díky nedaleké hoře Monte Amiata, u které panuje mírné mikroklima. Zároveň těží z teplého proudu vzduchu, který sem proudí z oblasti Maremma.
Filosofie vinařství spočívá v návratu ke starým tradicím a úctě k místu, kde se víno vyrábí. Nejpěstovanější odrůdy jsou Sangiovese Grosso, Merlot, Cabernet Franc, Colorino. Zrání vín probíhá ve slavonských dubových sudech. Roční produkce je 155 000 lahví