Adriano Marco e Vittorio
Italské rodinné vinařství s historií sahající až do přelomu 19. a 20. století, kde se vinařské a obchodní zkušenosti i odpovědnost doslova dědí z generace na generaci. Rodina Adriano se může pyšnit tím, že je obdařena vinicemi v oblasti Piemonte, nejkvalitnější italské vinařské oblasti, kraji Barola a Barbaresca, lískových oříšků a bílých lanýžů. Čtěte více níže.
Vybraná vína z tohoto vinařství
Adriano Marco e Vittorio
Jak už nám napovídá samotný název, v čele jsou dva bratři, Marco a Vittorio, vnuci zakladatele vinařství Giuseppa Adriano, jenž před více než 120 lety na tomto místě s kultivací vinné révy započal. Marco i Vittorio spolu se svými manželkami, Lucianou a Grazií od devadesátých let vinařství značně pozvedli, a to především díky virtuóznímu spojení tradičních pěstitelských a vinifikačních technik s moderními inovativními metodami včetně značného přihlédnutí k udržitelnému zemědělství. Kromě toho, že nepoužívají žádné pesticidy, je AMV členem ekologického vinařského sdružení The Green Experience, jež si stanovuje regulace a postupy zaměřené na zodpovědné nakládání s vinicemi, půdou a místní faunou a flórou, čímž s ohledem na krajinu vzniká jednak kvalitní a navíc zdravý produkt.
V roce 2014 se s energií sobě vlastní do rodinného podnikání připojila také Vittoriova dcera Michele, která naši enotecu dokonce osobně navštívila při příležitosti řízené degustace.
Budoucnost vinařství rodiny Adriano leží tedy pochopitelně na ramenou těch nejmladších - kromě Michele je to její sestra Sophia a děti manželů Marca a Luciany - Elisa a Andrea.
Z celkových 50 hektarů půdy, které rodina v regionu vlastní, tvoří 30 hektarů viniční tratě, 10 hektarů je zalesněno a na zbylých 10 hektarech Adrianovi pěstují lískové oříšky. Ty jsou pro Piemont vedle vína rovněž typické, jejich pěstování má pro zdejší kraj tradici táhnoucí se stovky let a dodnes bývají piemontské lískové oříšky ve světě gastronomie hodnoceny jako nejlepší na světě.
Největší plochu vinic pak zabírá ne příliš překvapivě modrá vinná odrůda Nebbiolo, jež je základem pro slavné Barbaresco. Dále zde najdeme rovněž typické modré odrůdy jako Barbera, Dolcetto či Freisa a z bílých pak Sauvignon Blancnebo nepostradatelné
z něhož vinařství vyrábí například proslulé sladké víno Moscato D´Asti. Vlajkovou lodí vinařství AMV je pak Barbaresco Basarin.
Práce ve sklepě je rovněž snoubením tradice a inovace. V místnostech s kontrolovanou teplotou najdeme nejmodernější nerezové tanky pro fermentaci moštu a v dalších zas obří sudy ze slavonského dubu o objemu od tří do pěti tisíc litrů, ve kterých víno zraje. V podzemním cihlovém sklepě s ideální teplotou a mikroklimatem pak probíhá často několikaleté zrání vín na lahvi.
Námi vybraná vína z vinařství Adriano Marco e Vittorio najdete jak u nás na e-shopu, tak přímo v enotece. Pokud toužíte prozkoumat vinařský region Piemonte, pak Vás vína z tohoto nádherného rodinného vinařství rozhodně nezklamou.