Piemont
Piemont - to je italská špička v kvalitě produkovaného vína. Společně s Toskánskem tvoří bezesporu základ italského vinařství, které je největším producentem na světě. Piemont je především domovem výtečných a slavných vín s označením DOCG Barola a Barbaresco, které představují nejlepší italská i světová vína vůbec.
Vybraná vína z této oblasti
Jedná se o region v severozápadní části Itálie, který čítá více než 70 000 ha vinic. Název Piemont doslova znamená úpatí hor a zahrnuje podhůří Alp, pohoří Langhe, Monferrato a údolí přítoků řeky Pád – nejdelší řeky v Itálii. Pro oblast je charakteristické střídání horkého vegetačního období se zamlženým podzimem a chladnou vlhkou zimou. Půda je bohatá na jíl, pískovec, vápenec či slín. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce od 150 do 400 m.n.m. Historie pěstování vín v Piemontu spadá do 14. století. Hlavním městem je Turín, přičemž hlavní viniční plochy oblasti jsou soustředěny kolem měst Alba, Asti a Alessandrie. Dělí se na osm provincií, které se mohou pyšnit nejvyšším počtem apelací D.O.C.G. (17) a D.O.C. (42) v celé Itálii. Region je proslulý především výraznými, hutnými víny s bohatými taniny. K Piemontu kromě vína neodmyslitelně patří zvěřina, sýry, lanýže a lískové ořechy.
Podíl červených a bílých vín je 65 % ku 35 %. Nejčastější červenou odrůdou je Barbera či Nebbiolo, z nichž se vyrábí ta nejpopulárnější vína regionu - Barolo a Barbaresco, pojmenovaná podle vinařských obcí. Název Nebbiolo je odvozen od italského nebbia, což znamená mlha, na kterou v Piemontu narazíme zejména v podzimním období. Další červené odrůdy typické pro severoitalský region jsou Dolcetto či Brachetto. Z bílých jsou to zejména vína Gavi odrůd Cortese, Arneis a Moscato či Sauvignon, Viognier nebo Chardonnay. V Piemontu se průměrně naplní přes 2 miliardy lahví vína ročně - množství, které jej řadí na sedmé místo v celé Itálii.