O odrůdě Merlot
V neděli 7. 11. slavíme mezinárodní den merlotu, přijďte to s námi oslavit!
Merlot (Me) je druhá nejpěstovanější modrá odrůda, pocházející z Francie. Pravidelně je vinaři blendována se svým příbuzným Cabernetem Sauvignon (CS), s nímž se ideálně doplňuje a jako stvořený je Merlot ke zrání v sudech i na lahvi. Díky své jemnosti, plnosti a nepříliš výrazným tříslovinám je vstupní branou do světa červených vín i pro ty, kteří si obvykle s červenými víny příliš nerozumí.
První zmínky o Merlotu lze dohledat již ve 14. století a vznikl patrně spontánním křížením francouzských odrůd Cabernet Franc a Magdeleine Noir des Charentes. Samotný název Merlot pochází pravděpodobně z francouzského merle, označení pro kosa, jelikož právě kosi s oblibou ozobávají bobule Merlotu, které se zbarvují do modra dříve, než u ostatních vinných odrůd.
Merlot + Cabernet = Bordeaux
Pokud zmíníme Merlot, nelze jedním dechem nezmínit i Bordeaux. Vždyť pouze zde zaujímá odrůda Merlot neuvěřitelných 65 000 hektarů, což je více než trojnásobek plochy veškerých vinic všech odrůd v ČR! Celosvětově se pak jedná o druhou nejpěstovanější odrůdu, hned po Cabernetu Sauvignon.
Obě tyto odrůdy jsou neoddělitelné jednak díky společnému předku, jímž je Cabernet Franc, ale také díky tomu, že CS i Me se často společně blendují (ve Francii a speciálně v Bordeaux, je to pak téměř samozřejmostí). Obě odrůdy se totiž vzájemně chuťově výborně doplňují, jelikož plný a měkký Merlot zjemňuje výraznou tříslovinu CS a navíc urychluje jeho zrání.
Jak se Merlot pěstuje?
Co se týče pěsotvání, je Merlot jednou z náročnějších odrůd a pro skutečně kvalitní víno vyžaduje ty nejlepší polohy a teplé podnebí, jako je právě zmíněná jižní Francie a obecně jih Evropy, jižní Amerika a Austrálie. Jelikož pro ČR je typické spíše mírnější klima, nejedná se u nás o nijak zvlášť rozšířenou odrůdu, nicméně výjimky lze najít opět v těch teplejších oblastech, a to především jižní Moravy. Nejlepší Merloty pocházejí pochopitelně z již zmíněné Francie, ale skutečně špičková vína této odrůdy najdete kupříkladu i v italském Toskánsku.
Degustace
Barva je rubínová až tmavě granátová, aromatika i chuť je jemná, hebká, plná. V obojím pak převažují tóny černého rybízu, černých třešní, višní, švestek, ostružin, kompotu či fíků. V případě delšího zrání na sudu nebo lahvi aromatika krystalizuje ve vytříbené tóny tabáku, kávy, čokolády, marmelády a vanilky.
Přijďte do Vindom ochutnat námi vybraná merlotová vína, garantujeme Vám, že to stojí za to!
Hope Estate Hunter Valley Merlot
Skvělý zástupce merlotového vína z vyhlášené oblasti Hunter Valley v západní Austrálii.
Místní teplé klima je pro kvalitně vyzrálý Merlot jako stvořené a v aromatice a
chuti tak můžete obdivovat tóny lesních jahod, ostružin, švestek, třešní a višní.
Hodí se k archivaci 5-10 let a u nás jsou k dostání celkem dva ročníky:
Elderton Wines Barossa Valley Merlot 2018
Vynikající odrůdové víno z prémiového vinařství EldertonWines.
Hrozny rostou v oblasti Barossa Valley na starších keřích (15-34 let)
a díky hlubším kořenům jsou tak zásobeny větším množstvím živin,
což se nesporně projevuje na finálním charakteru vína. Díky větší
vyzrálosti samotných hroznů a 12 měsícům na sudech barrique se v
aromatice projevuje kromě švestek a višní také vanilka a sladké koření.
Toto víno se pravidelně umisťuje na vrchních příčkách světových vinařských
soutěží a potenciál jeho zrání je 5-10 let.
Chateau de la Grave Nectar 2016
Z Austrálie se přesuneme do Francie a oblasti Bordeaux. Nectar je vlajková
loď vinařství Chateau de la Grave z apelace Cotesde Bourg, tedy tzv.
“pravého břehu”. Hrozny pocházejí z keřů s průměrným stářím neuvěřitelných
60 let! Víno zrálo 18 měsíců na francouzském sudu s objemem 5000 litrů
a jeho bohatá a komplexní aromatika se projevuje především tóny vyzrálého
lesního ovoce, koření, vanilky a čokolády. Jedná se o skutečně skvostné
víno s potenciálem zrání až 20 let.
Kromě těchto odrůdových merlotových vín je u nás k dostání také několik kupážovaných vín s obsahem merlotu:
Chateau de la Grave Caratere 2019
Cuvée s dominantní odrůdou Merlot, následovaným Cabernetem
Sauvignon. Stáří keřů je úctyhodných 30 let a víno se hodí k
archivaci až 15 let. Aromatika vyzrálého a čerstvého ovoce s lehkou
kořenitostí a krásně zakomponovaným dubovým sudem. V chuti
najdeme tony třešní, černého rybízu s jemnými taniny. Caractere
zrál po dobu 12 měsíců na nových francouzských sudech typu barrique.
Chateau Tour Marcillanet
O tomto krásném francouzském vinařství oblasti Bordeaux jsme si nedávno psali
v tomto samostatném příspěvku. Chateau Tour Marcillanet se jakožto typické
vinařství apelace Haut-Médoc a tedy tzv. “levého břehu” zaměřuje na cuvée
s převahou Merlotu následovaného odrůdami Cabernet Sauvignon a Cabernet
Franc. Jedná se o komplikovanější a elegantní vína v jejichž aromatice se
kromě švestek, třešní a přezrálého lesního ovoce projevují také tóny vanilky
a lékořice zakomponované v dubovém sudu. Hrozny rostou na keřích se stářím
až 30 let na štěrkovém a vápencovém podloží a samotné víno zraje 24 měsíců
nasudech barrique. Vína mají vysoký potenciál zrání 15-20 let a u nás je máme
k dostání v těchto ročnících:
Tenuta di Sesta Poggio D´Arna IGT
S naším posledním merlotovým vínem navštívíme italské Toskánsko a skvělé vinařství
Tenuta di Sesta. Jedná se o tzv. supertoskánské víno, jelikož v něm najdeme vedle tradičně
toskánské odrůdy Sangiovese také zmíněný Merlot a Cabernet Franc, jež pro tento region
nejsou typická. V Tenuta di Sesta se zkrátka rozhodli, že to chtějí dělat jinak a rozhodně se
jim to daří! Podloží vinice je vápenec se stopami sopečného prachu a stáří keřů 35 let.
Poggio D´Arna je zrálo 12 měsíců na sudech barrique a slavonském sudu s v aromatice
dominují tény lékořice a čerstvého ovoce a víno má perfektně vybalancovaný poměr
třísloviny a ovocnosti. I takhle může vypadat Toskánsko!
Přijďte s námi oslavit mezinárodní den Merlotu! Budeme se na Vás těšit.
Váš tým Vindom.